PŠENICE

Největší stravovací překvapení – pšenice

Kardiolog, doktor Williem Davis přemýšlel jak pomoct svým obezním pacientům se sklony k cukrovce. Většinou se doporučuje odstranit ze stravy cukr, ale která potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi ještě více?? Pšenice. Pšenice má vyšší glykemický index než stolní cukr. Proto je ještě lepší, odstranit ze stravy víc než cukr, pšenici. Po třech měsících přišli pacienti na kontrolu a hladina krevního cukru byla normální. Z diabetiků se doslova stali nediabetici. A co víc??

  • pacienti zhubli 10,15 a 20 kilo
  • zmizelo pálení žáhy, průjem, křeče
  • více energie, lepší kvalitní spánek
  • polevila nebo úplně zmizela bolest revmatické artritidy
  • zmizely vyrážky a ekzémy
  • astmatici zahodili inhalátory
  • sportovci podávali lepší výkony

Jinak pšenice, kterou jedli naši předkové ještě před sto lety, byla úplně jiná pšenice, než kterou jíme dnes. Původní pšenice byla einkorn, tedy jednozrnka. Křížením a šlechtěním rostlin se z jednozrnky stala dvojzrnka, trojzrnka....., hlavně aby lépe odolávala plísním, škůdcům nebo suchu, aby lépe rostla, aby těsto lépe kynulo a hlavně aby měla vyšší výnosy. No a dnes ještě k tomu přichází genetika. Jednozrnka měla 14 chromozomů, dvojzrnka 28, trojzrnka 42...atd. Čím více chromozomů, tím lepší manipulace. Dnešní zrno má mnohem více sacharidů a má méně bílkovin. V některých oblastech to přineslo zlepšení, v jiných zhoršení.

Zlepšení

Těsto z nové pšenice se lépe zpracovává, táhne, válí, kroutí a hněte. Lépe kyne i se peče.

Zhoršení

  • Pšenice zvyšuje hladinu krevního cukru víc a rychleji než cukr
  • Na genetické změny v proteinech /lepku / reaguje naše tělo záněty tenkého střeva /alergie, celiakie /
  • Naše střeva mají vytvořenou ochrannou bariéru, aby se přes ně do našeho těla nedostaly škodlivé látky /toxíny /. Jsou propustná jen pro živiny. Fungují jako velmi jemné síto. Pokud sníme pšeničný lepek, ve střevech dojde k vysoké produkci zonulinu, ten pak uvolní těsná spojení mezi střevními buňkami a stěna střeva se stává propustnou i pro toxíny. Do síta se nadělaly větší díry. Do krve se dostávají nežádoucí proteiny /třeba z mléka/. Určitým procesem pak vznikají autoimunitní choroby.
  • Při trávení pšenice vznikají sloučeniny podobné morfinům. Poté vzniká závislost na pšenici. Mnoho lidí, kteří vyřadí pšenici z jídelníčku, prožívá abstinenční příznaky.

Pšenice je psychotropní potravina, je to supersacharid horší než rafinovaný cukr. Přejdete na bezlepkovou dietu? Pozor mnoho bezlepkových potravin se vyrábí tak, že se pšeničná mouka nahradí škrobem. Kukuřičným, bramborovým, rýžovým nebo jiným. Škrob je vysoce průmyslově přetvořená potravina. Jídla s těmito škroby mají ještě vyšší glykemický index než pšeničné produkty ! Nenahrazujte tedy jedny špatné sacharidy jinými špatnými sacharidy! Co tedy jíst? Oves, žito, proso, quinoa, rýže, pohanka, amarant a další. Náš jídelníček může být pestrý a chutný i bez pšenice.

Čerpáno z knihy Krutá hra o tvé zdraví od Tomáše Kašpara