TUKY

Velká tuková lež

Americký kardiochirurg Dwinght Lundell prohlásil, že všichni jeho pacienti měli jedno společné – záněty v tepnách. Jako příčinu zánětů pak označil dvě věci:

  • Nadměrná konzumace rafinovaných sacharidů
  • Přehnané užívání rostlinných olejů obsahujících hlavně Omega 6 nenasycené mastné kyseliny a naopak nízká konzumace olejů s Omega 3

Doktor Price objevil, že tradiční Eskymáci konzumovali obrovské množství živočišných tuků, aniž by měli jakékoli problémy s usazováním tuku v cévách. Naše cévní choroby jsou jim naprosto cizí. Proč tomu tak je? No, oni ve své stravě postrádají cukr, takže nemají zánět cév.

Omega 3 a Omega 6
V každé buňce našeho těla jsou vytvářené silné a velice prchavé hormony eikosanoidy, které doslova řídí různé funkce těla.Také se jim říká superhormony. Nás zajímá, že dva z nich vytvářejí a zhášejí záněty. Eikosanoid A, který spouští záněty a eikosanoid B, který záněty zhásíná. Z tuků Omega 6 se vyrábí eikosanoid A, který záněty zpouští a z Omega 3 buňky vyrábějí eikosanoid B, který záněty zháší. Aby tyto procesy mohlo tělo dobře řídit a regulovat, potřebuje mít tyto tuky v poměru 2:1. Co se stane, když tento poměr nebude správný?? Buď tělo nebude schopno vytvořit hojivý proces /zánět/, nebo nebude schopno zánět efektivně zhasnout.

Eikosanoid A je protizánětlivý, způsobuje stažení cév, zúžení průdušek a shlukování krevních destiček. Tyto procesy potřebujeme k přežití, například při poranění, abychom nevykrváceli. Ale nadměrná produkce tohoto hormonu způsobuje chronické záněty,vysoký krevní tlak, astma a trombózu.

Eikosanoid B dělá pravý opak. Je protizánětlivý, způsobuje roztažení cév, rozšíření průdušek a působí proti srážlivosti krve.

Tuky Omega 6 snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jenomže snižují jak LDL/špatný/, tak i HDL/dobrý/ cholesterol. A to je špatně. Naproti tomu Omega 3 mají na hladinu cholesterolu malý vliv, zato velmi výrazně snižují hladinu triglyceridů /tuků v krvi/

Jedna z hlavních příčin civilizačních nemocí je chronický zánět !!!! A ten způsobuje chronický zánět v cévách a tím usazování tuků a srdeční choroby. Dále je příčinou dlouhodobého překyselení tkáně v místě zánětu.

Konzumace velkého množství rafinovaných sacharidů /rychlých cukrů= mají vysoký GI/ a špatný poměr konzumovaných tuků je tedy příčinou všech hlavních zabijáckých a nejobávanějších chorob lidstva :

  • rakovina
  • srdeční a cévní choroby
  • cukrovka
  • obezita

Né všechny tuky jsou špatné. Právě naopak. Tuky jsou pro naše zdraví nezbytné !! Problém není tuk, nýbrž typy tuků, které jíme.

Rybí tuk
Mýtus: Chcete-li získat Omega 3, musíte jíst ryby. Nejlepším zdrojem Omega 3 je rybí tuk. Je to pravda nebo není? Nechci tady složitě rozepisovat, že rybí tuk obsahuje pouze kyselinu EPA a DHA/chybí kyselina ALA/, ale jednoduše jestli budete podle výživových doporučení jako zdroj Omega 3 konzumovat pouze rybí tuk, můžete si vytvořit zdravotní problém. Mnohem bezpečnějším zdrojem Omega 3 jsou rostliny. Nejvíce ho najdete v ořeších a lněném semínku. Ty právě obsahují i tu poslední kyselinu ALA. Ano rybí tuk můžete konzumovat, ale v opatrných dávkách a ne jako jediný zdroj Omega 3.

Nasycené tuky
Ty regulují funkci některých genů, účastní se regulace funkce hormonů, ovlivňují imunitní funkce. Jsou také důležitým zdrojem paliva v našem těle. Kde je najdeme? V palmovém oleji, palmovém a kokosovém tuku. Současně se vyskytují v tučném mase, masných výrobcích, kůži drůbeže a mléčných produktech. Ty živočišné jsou ale také zdrojem cholesterolu v potravě. Právě tyto tuky jsou označovány jako původci kardiovaskulárních chorob a jsme před nimi všemožně varováni. Pomůže nám vyřadit jejich konzumaci? NE! Nasycené tuky nejsou takovým nebezpečím, jak nám zdravotní věda dnes tvrdí. Jsou dokonce zdraví prospěšné. Nicméně souhlasím s tím, že hlavním zdrojem nasycených tuků by neměl být tuk z masa!!! Do živočišných tuků se ukládají toxíny, které tělo zvířete nedokáže vyloučit. Živočišný tuk je tedy v dnešní době koncentrovaná zásobárna toxínů. Chcete se postupně otrávit? Jezte sádlo.Živočišný tuk nám paralizuje náš imunitní systém.

Kokosový tuk
Tento tuk obsahuje 47.5% kyseliny laurové. Tělo mění tuto kyselinu na monolaurin, který likviduje v těle viry, bakterie a dokonce i kvasinky /plísně/. Monolaurin dokáže zničit : HIV, herpes, spalničky, chřipkové viry, střevní lamblie...atd. Kyselina laurová ničí pouze ty špatné bakterie, aniž by poškozovala ty dobré /zažívání/ Kokosový tuk je velmi zdravý. Zkonzumujte 1 lžičku panenského kokosového oleje denně a udržíte lékaře dál od svých dveří.

Cholesterol
Je to tuhý voskový tuk, nezbytný k tvorbě žlučových kyselin a k tvorbě důležitých hormonů /testosteron, estrogen, kortizol aj./ Pomocí cholesterolu tělo řídí pružnost buněčných membrán. Do buněk je dopravován z jater. Pokud nemáme dostatek cholesterolu ve stravě, naše tělo si ho stejně vyrobí v játrech.. Z toho důvodu není prakticky důležité množství cholesterolu, které přijmeme v potravě. Cholesterol je nutný k výrobě žluči a je výchozí látkou pro syntézu vit.D. Nebojte se cholesterolu. Potřebujeme ho, je životně důležitý. Zajistěte jen, aby nemohl oxidovat /pomocí antioxidantů/ a zajistěte správný poměr HDL a LDL cholesterolu a zapomeňte na cévní choroby.

Mononenasycené tuky
Tyto tuky umožňují zachování pružnosti našich tepen a brání oxidaci LDL a také snižují hladinu LDL, aniž by rušily HDL cholesterol. Najdeme je v olivách, mandlích, arašídech, pistáciích, pékanových ořeších, avokádu, lískovém ořechu, v kešu, oleji z dosny,oliv a řepky. Tyto tuky jsou pro nás zdravé a užitečné.

Transmastné tuky
Tyto tuky jsou pro nás velmi nebezpečné. Tyto tuky najdete v mnoha a mnoha výrobcích. Levné čokolády, tukové polevy, musli tyčinky, sušenky, trvanlivé pečivo.... Všude kde čteme ztužený pokrmový tuk nebo i částečně ztužený pokrmový tuk – NEKUPOVAT !! Transmastné tuky si také vyrábíme sami doma, když smažíme nebo fritujeme na rostliných olejích. Nejhorší na smažení jsou oleje s Omega 6, tedy slunečnicový, sojový, světlicový a kukuřičný. Jedinými tuky na kterých se dá celkem bezpečně smažit je kokosový, avokádový a rýžový olej. Lze opatrně použít i olivový olej, ten má ale bod přepálení 180°C. Dokonce i živočišné tuky jsou bezpečnější než Omega 6 oleje, ovšem pouze a jedině tehdy, pokud jsou ze zvířat s nízkou toxicitou!

A co margaríny?
Vyrábí se mícháním předem připravené tukové směsi a vodní složky. A co ta tuková směs??Jedná se o chemický proces, během kterého se vyrobí plně nasycený, hydrogenovaný tuk.Tedy transmastný tuk. Tento tuk se pak smísí s olejem. Jinými slovy, moderní margarín se stále vyrábí z velmi špatných tuků. Konzumace margarínů je cesta do rakve.

Závěr?

  • Je dobré vyřadit tuk z masa. Ne kvůli cholesterolu, ale kvůli toxínům
  • Je nutné vyhýbat se rafinovaným olejům a všem výrobkům, které obsahují ztužený pokrmový tuk. Jídla smažit na správných olejích.
  • Životně důležité je pro nás snížit konzumaci Omega 6 a navýšit konzumaci Omega 3

Chcete-li se zbavit tuku /zhubnout/, musíte jíst dobrý tuk

Tuk je nezbytný pro budování našich mozkových buněk a nervů. Mozek se neobejde bez cholesterolu. Když je hladina cholesterolu nízká, mozek nepracuje jak by měl. Vzniká riziko demence a dalších mozkových chorob. Zánět je také hlavní příčinou Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, epilepsie a všech dalších chorob poškození mozku a nervů až po depresi. Chronický zánět přímo poškozuje náš mozek!! V současné době trpí Alzheimerovou chorobou na celém světě kolem 35 miliónů lidí.

Klíčem ke správnému fungování mozku je dostatečný obsah správných tuků ve stravě.

Čerpáno z knihy Krutá hra o tvé zdraví od Tomáše Kašpara