PREVENCE

cesta ke zdraví

obV první řadě by jsme se měli zamyslet, co jíme a uvědomit si, jak nás strava ovlivňuje v našem životě. Na rozdíl od jiných aktivit, které děláme jen někdy, jíme pravidelně každý den, tak je přece jasné, že strava má úzkou souvislost s naším zdravím. Choroby nejsou předávány dědičně/až na výjimky/,dědičný je nesprávný způsob života, tedy i stravování. Je třeba se zamyslet, jaké potraviny kupujeme a jaká jídla poté připravujeme a konzumujeme. Čím více jíme, tím větší máme potřebu jídla. Otékáme od přemíry soli a vody, naše postavy se zakulacují a jsou beztvaré. Chudák naše páteř trpí a unavené srdce sotva pumpuje hustou a znečištěnou kyselou krev. S trpkostí si všímáme, že naše děti a vnukové jsou agresivní, leniví a nemocní!! A toto vše je z našich nesprávných stravovacích návyků!! Důležitá je také správná kombinace a dodržování zásad při konzumaci jednotlivých potravin – bílkovin, tuků, uhlovodanů, ovoce a zeleniny. Pojďme se podívat trochu blíže na tuto problematiku.

Zde uvádím tabulku správné kombinace potravin.

 

tab stravZásady při konzumaci bílkovin

  • jestliže smažíme bílkoviny na rostlinném oleji, je třeba konzumovat větší množství zeleniny, ta neutralizuje škodlivé působení tuků
  • bílkovinné produkty konzumujeme raději večer, máme pak dostatečný čas na jejich trávení
  • zeleninu vždy jíme před bílkovinami/tedy před hlavním jídlem/
  • maso zapékejte v troubě nebo na grilu/nesmažte, nevařte/
  • nepoužívejte masové bujony
  • maso nebo ryby stačí jíst 2 krát za týden a vždy čerstvě připravené

Zásady při konzumaci uhlovodanů

  • nejezte chleba, moučné výrobky a kaše s džemem nebo všeobecně s cukrem, tato kombinace vyvolává kvašení v žaludku
  • sladké a sušené ovoce se může míchat se škroby, tedy chlebem, kašemi a rýží
  • uhlovodany nekombinujeme s bílkovinami, pauza mezi nimi by měla být 2-3 hodiny
  • škrobový pokrm doporučuji jíst mezi 9-13 hodinou, protože při trávení uhlovodanů získává organismus nejvíce energie, kterou poté může využít během dne
  • trávení škrobů podporuje zelenina

Zásady při konzumaci tuků

  • tuky můžeme míchat s uhlovodany a zeleninou
  • používejte je omezeně
  • tuky používejte bez tepelné úpravy
  • zvlášť škodlivé je smažení tuků při teplotě nad 150 °C,kde všechny tuky i rostlinné oleje podléhají rozkladu,mění se na toxické sloučeniny a jsou rakovinotvorné

Zásady při konzumaci zeleniny

  • v zimě nekonzumujte rajčata, papriky a okurky, uvedená zelenina je pěstována uměle a obsahuje chemické látky
  • zeleninu musíme dostatečně rozmělnit, rozkousat, jinak to způsobuje plynatost a nafouknuté břicho
  • saláty si připravujte raději ze zeleniny z vlastní zahrádky nebo z biozeleniny od farmářů
  • v zimních měsících jezte zeleninu kvašenou nebo sušenou či zmraženou

Zásady při konzumaci ovoce

  • ovoce jezte vždy samostatně, ne s jídlem , nebo alespoň 20-30 min před jídlem
  • nepřidávejte cukr do syrového ovoce, pak ovoce překyseluje organismus
  • konzumujte sezonní ovoce, vypěstované ve vašem regionu

Principy zdravého stravování dle Tombaka

1, Konzumujte potraviny vypěstované ve Vašem regionu.
2. Konzumujte zeleninu,ovoce,ořechy přesně dle jejich sezóny dozrávání.
3. Každy pokrm má obsahovat syrovou/v létě/,dušenou nebo kysanou zeleninu/v zimě/
4. Vyřaďte z jídelníčku pečivo z droždí,jezte chleba pečený z hrubozrnné mouky.
5. K přípravě potravy použijte tabulku správná kombinace potravin.
6. Důkladně žvýkejte potravu/30-50krát/
7, Připravujte pokrmy těsně před jídlem a jezte je hned po jejich přípravě.
8, Neohřívejte pokrmy často,např.zeleninové polévky,masité pokrmy
9, Snižujte množství konzumace umělých,rafinovaných a uzených výrobků.
10.Zkuste dle možností vyřadit z jídelníčku polotovary a konzervované výrobky.
11.Snižujte konzumaci kávy a černého čaje.
12,Přidávajte do jídel pepř,zázvor,kardamon,skořici,zejména v zimě
13.V letním a podzimním období si dělejte dny např.jahodový,třešňový,melounový,jablkový
14.Jeden den v týdnu provádějte půst,pijte kvalitní filtrovanou nebo převařenou vodu.
15.Když se objeví čerstvá mrkev,řepa nebo jablka,připravujte si šťávy,ředit vodou 1:1
16.Bojujte se zácpou-hlavní nepřítel zdraví a hlavní příčina stárnutí.
17.Od pondělka do pátku jezte skromně.
18.V sobotu a neděli si můžete dopřát na co máte chuť.Tato poslední rada neodporuje v žádném případě výše uvedeným zásadám.Podle starodávných lékařů může být i jed v malých dávkách lékem!!

obbrazek stravovani

Nakonec bych se chtěla zastavit u pití. Všeobecně lidé málo pijí, chtělo by vypít minimálně 1.5-2,5 litru tekutin za den. Pijte 20 min před jídlem, nebo až 1 hod po jídle. Když zapíjíme jídlo, prodlužujeme jeho trávení několikanásobně. V naší rodině pijeme čistou vodu, bez bublinek. Vhodné je si pořídit filtr na vodu, než kupovat vodu v plastových láhvích. Také děláme bylinkové čaje, které je dobré popíjet teplé/termoska/.Přes léto sušíme květ bezu a lípy, list jahody a maliny a děláme si mix. V zimě si vždycky vzpomeneme, že se trochu námahy určitě vyplatí. Manžel chodí na jaře stáčet březovou vodu, která je opravdu lahodná a velice ozdravná. Tato voda se pije, když měsíc dorůstá, naučil nás to náš kamarád Mirek. A od úplňku po dobu kdy měsíc couvá, trháme mladé kopřivy, děláme si čaj a teplý ho popíjíme. Pitný režim a to co pijeme je velice důležité!!!! Začněte od svých dětí a vnuků, nekupujte jim coly, kofoly, fanty a jiné silně přislazované nápoje. Hned od začátku je zvykejte na čistou vodu a nebudou už chtít nic jiného.

Ještě trochu inspirace, jak to u nás chodí, co se týče stravování. Jako přílohu nepoužívám jen brambory, ale kuskus, bulger, jáhly, kroupy a rýži. Přílohy, které se za časů našich babiček normálně používaly, dnes se na ně zapomíná. Když připravuji brambory, vařím je ve slupce nebo je peču v troubě na pečícím papíru. Posypu semínky, bylinkami pokapu olivovým olejem a pochoutka je hotová. Co se týče tuků, používám olivový, slunečnicový, sezamový, lněný olej a přepuštěné máslo ghí. Místo bílé mouky používám celozrnnou mouku nejvíce oblíbenou mám špaldovou. Cukr nahrazuji medem, který mám od svého švagra, co včelaří. Když jíme maso tak králíka od sousedů, kuře a krůtu od farmářů, bez hormonů a antibiotik, rybu co uloví syn, který rád rybaří. Kravské mléko nahrazuji rostlinnými, jako je mandlové, sojové, rýžové, makové a ovesné. Když už konzumujeme výrobky z mléka, například sýry, tak kupujeme kozí a ovčí. Nejlepší je od naších sousedů ze statku, moc nám chutná. K snídani si rádi děláme smoothie kde základem je banán, dále přidám další druh ovoce, které mám v zimě zamražené, v létě čerstvé na zahrádce-jahody, třešně, borůvky, rybíz atd. Poté přidám chia nebo konopná semínka, lucumu, protein a vodu nebo rostlinné mléko a rozmixuji. Doporučuji rychlootáčkový mixer, který neničí živiny obsažené v produktu. Dále se u nás ujaly ovocné a zeleninové šťávy. Pro zdraví nejvíc doporučuji červenou řepu, mrkev a zelené jablko. Zase je dobré mít kvalitní odšťavňovač, třeba šnekový. V létě si sušíme třešně, švestky, jablíčka a hrušky. V zimě se hodí, obzvlášť když vás honí mlsná. Minulý rok jsem si koupila keramickou nádobu na pickles, tedy kvašenou zeleninu. Vynikající záležitost, přidávám ke každému jídlu, především v zimních měsících.
Z vlastní zkušenosti vím, že nelze hned dodržovat doporučené kombinace a zásady stravování. Jen se třeba zkuste zamyslet, co dáváte do svých přeplněných košíků, když projíždíte supermarkety. Vezměte si sebou lupu/bez ní to nejde, alespoň u mě/ a začtěte se do složení jednotlivých potravin. Začněte víc nakupovat ve farmářských prodejnách a v sezoně na trzích. Je tam úplně jiná atmosféra a energie než v těch monstrozních budovách. A o potravinách, které tam nakoupíte, ani nemluvím! Pomalu krůček za krůčkem nahrazujte mrtvé potraviny za produkty plné živin. A věřte odrazí se to na vašem zdraví! Budete veselí a plní energie! Mou velkou investicí byl nákup šnekového odšťavňovače, rychlootáčkového mixeru a sušičky. Věřte nelituji, dnes jsou to moji miláčkové. Jinak ani já nejsem úplně dokonalá a čas od času zhřeším. Třeba v létě u ohýnku si ráda dám opečeného buřtíka :-) Držím Vám palce na vaší cestě snažení. Jak řekl Hippokrates: Strava má být pro všechny lékem!