CHOLESTEROL

Velká cholesterolová lež

Co způsobuje cévní choroby, mrtvice a infarkt?? Zbůsobuje je tuk, který se lepí na stěny cév, až je ucpe. Tuk je cholesterol. Čím je ho v krvi více, tím víc se ho nalepí. Závěr, že když omezíte tuk v jídle, nebude nám moci ucpávat cévy, vypadá logicky. Ale je otázka : Co způsobuje cévní choroby, mrtvice a infarkt, správně položená? NE! Co způsobuje, že se usazuje tuk/cholesterol ve stěnách cév? Tak by měla znít správná otázka.

Tvrdí nám, že tuk je nebezpečný. Otázka je – který tuk? Tuk který sníme, nebo ten, který naše tělo vyrobí?? Podívejme se na fakta.

Obhájci cholesterolové teorie tvrdí:

  • nadváha a vysoká hladina cholesterolu v krvi vede k častějšímu výskytu srdečních chorob /ano to souhlasí /
  • studie ukázaly, že snížení vysoké hladiny cholesterolu v krvi vede v některých případech ke snižování usazování cholesterolu v cévách /i to souhlasí/

Někdo pak udělal závěr, že hladinu cholesterolu snížíme, když ho budeme méně jíst. Řekl, že problémem jsou tuky v jídle. Tím dal směr celému potravinářskému a farmaceutickému průmyslu. Ale nepoložil si otázku: Jak vzniká vysoká hladina cholesterolu v krvi? Kde se ten cholesterol bere? Odkud? Všichni lékaři vědí, že většinu cholesterolu a to 80-85% produkují naše játra díky cukru, zatímco z tučné stravy je syntetizováno pouze 15-20% cholesterolu. Kde se vysoký cholesterol bere tedy už víme. Co však způsobuje jeho usazování?

Celý proces tedy zjednodušeně vypadá takto:
Dlouhodobě zvýšená hladina cukru nám způsobí zánět cév. Zároveň zvýší hladinu inzulínu, tvorbu tuků a volných radikálů. Volné radikály oxidují LDL cholesterol. Zánět v cévách řeší bílé krvinky, avšak během toho také chytají a pohlcují oxidovaný LDL cholesterol. Tím ho vtahují do stěny cévy a vzniká tukový plát. Jak vidíte, vysoká hladina cholesterolu ve skutečnosti není problém. Problém je jeho oxidace a zánět v cévách. K tomu abychom nedostali infarkt, potřebujeme nejenom zabránit zánětu cév a zabránit oxidaci LDL cholesterolu, ale také potřebujeme správnou hladinu HDL cholesterolu v krvi.
HDL cholesterol nás chrání před usazováním tuku a srážením krve !!

Jak?

  • Má protizánětlivé účinky a zlepšuje endotelové funkce.
  • Má antioxidační účinky.
  • Zabraňuje vytváření shluků krevních destiček /srážení krve/
  • Sbírá cholesterol z endotelu cév a dopravuje ho zpět do jater.

Léky na snižování cholesterolu vás tedy před ničím nechrání !!!

A stejně fungují diety na snižování cholesterolu. Nízkotučné diety dokonce dále snižují hladinu HDL cholesterolu v krvi. Jediné co nás může chránit před usazováním cholesterolu, je konzumace stravy snižující zánět v cévách a zhášející volné radikály, nebo doplňky stravy dělající totéž. NE LÉKY PROTI CHOLESTEROLU !

Zánět v cévách způsobují i další věci:

  • vysoká hladina homocysteinu
  • zoxidovaný LDL cholesterol
  • živočišné tuky
  • zvýšená hladina inzulínu
  • břišní obezita
  • vysoký krevní tlak
  • cukrovka 2.typu

Jak se zbavit cholesterolu v cévách??

Jde to? Ano jde ! Ale musí být splněny 4 podmínky:

  • Zbavit se zánětu vnitřních stěn cév
  • Eliminovat volné radikály
  • Zvýšit množství HDL v krvi
  • Snížit množství LDL v krvi

Jak toho docílíme? Jednoduše. Bez léků. Povíme si o tom v dalším článku.

Čerpáno z knihy Krutá hra o tvé zdraví od Tomáše Kašpara