CHOLESTEROL
Velká cholesterolová lež
Co způsobuje cévní choroby, mrtvice a infarkt?? Zbůsobuje je tuk, který se lepí na stěny cév, až je ucpe. Tuk je cholesterol. Čím je ho v krvi více, tím víc se ho nalepí. Závěr, že když omezíte tuk v jídle, nebude nám moci ucpávat cévy, vypadá logicky. Ale je otázka : Co způsobuje cévní choroby, mrtvice a infarkt, správně položená? NE! Co způsobuje, že se usazuje tuk/cholesterol ve stěnách cév? Tak by měla znít správná otázka.
Tvrdí nám, že tuk je nebezpečný. Otázka je – který tuk? Tuk který sníme, nebo ten, který naše tělo vyrobí?? Podívejme se na fakta.
Obhájci cholesterolové teorie tvrdí:
- nadváha a vysoká hladina cholesterolu v krvi vede k častějšímu výskytu srdečních chorob /ano to souhlasí /
- studie ukázaly, že snížení vysoké hladiny cholesterolu v krvi vede v některých případech ke snižování usazování cholesterolu v cévách /i to souhlasí/
Někdo pak udělal závěr, že hladinu cholesterolu snížíme, když ho budeme méně jíst. Řekl, že problémem jsou tuky v jídle. Tím dal směr celému potravinářskému a farmaceutickému průmyslu. Ale nepoložil si otázku: Jak vzniká vysoká hladina cholesterolu v krvi? Kde se ten cholesterol bere? Odkud? Všichni lékaři vědí, že většinu cholesterolu a to 80-85% produkují naše játra díky cukru, zatímco z tučné stravy je syntetizováno pouze 15-20% cholesterolu. Kde se vysoký cholesterol bere tedy už víme. Co však způsobuje jeho usazování?
Celý proces tedy zjednodušeně vypadá takto:
Dlouhodobě zvýšená hladina cukru nám způsobí zánět cév. Zároveň zvýší hladinu inzulínu, tvorbu tuků a volných radikálů. Volné radikály oxidují LDL cholesterol. Zánět v cévách řeší bílé krvinky, avšak během toho také chytají a pohlcují oxidovaný LDL cholesterol. Tím ho vtahují do stěny cévy a vzniká tukový plát. Jak vidíte, vysoká hladina cholesterolu ve skutečnosti není problém. Problém je jeho oxidace a zánět v cévách. K tomu abychom nedostali infarkt, potřebujeme nejenom zabránit zánětu cév a zabránit oxidaci LDL cholesterolu, ale také potřebujeme správnou hladinu HDL cholesterolu v krvi.
HDL cholesterol nás chrání před usazováním tuku a srážením krve !!
Jak?
- Má protizánětlivé účinky a zlepšuje endotelové funkce.
- Má antioxidační účinky.
- Zabraňuje vytváření shluků krevních destiček /srážení krve/
- Sbírá cholesterol z endotelu cév a dopravuje ho zpět do jater.
Léky na snižování cholesterolu vás tedy před ničím nechrání !!!
A stejně fungují diety na snižování cholesterolu. Nízkotučné diety dokonce dále snižují hladinu HDL cholesterolu v krvi. Jediné co nás může chránit před usazováním cholesterolu, je konzumace stravy snižující zánět v cévách a zhášející volné radikály, nebo doplňky stravy dělající totéž. NE LÉKY PROTI CHOLESTEROLU !
Zánět v cévách způsobují i další věci:
- vysoká hladina homocysteinu
- zoxidovaný LDL cholesterol
- živočišné tuky
- zvýšená hladina inzulínu
- břišní obezita
- vysoký krevní tlak
- cukrovka 2.typu
Jak se zbavit cholesterolu v cévách??
Jde to? Ano jde ! Ale musí být splněny 4 podmínky:
- Zbavit se zánětu vnitřních stěn cév
- Eliminovat volné radikály
- Zvýšit množství HDL v krvi
- Snížit množství LDL v krvi
Jak toho docílíme? Jednoduše. Bez léků. Povíme si o tom v dalším článku.
Čerpáno z knihy Krutá hra o tvé zdraví od Tomáše Kašpara