GLYKEMICKÝ INDEX
Tloustnu si, ani nevím jak.....
Provedený pokus
Skupina mladých chlapců se rozdělila na dvě skupiny. Všichni dostali ke snídani a obědu stejné množství kalorií, avšak v jiné skladbě jídla. Po obědě měli povoleno jíst cokoli, co budou chtít. Bylo překvapením, že první skupina snědla do večera o 80% kalorií více než druhá ! Čím je to způsobené?? První skupina dostala ke snídani a obědu jídlo s vysokým glykemickým indexem /GI/, druhá dostala stejný počet kalorií v jídle s nízkým GI. Kluci z první skupiny měli do večera neskonalý hlad. Tento pokus se opakoval několikrát,také skupinám chlapců prohodili výživový program. Závěr?? O tom, kolik kalorií nakonec sníme, rozhoduje druh jídla, ne to, jak je kalorické!!!
A teď malá exkurze do našeho těla. Potřebujeme něco pochopit.
Slinivka produkuje hormon inzulín. Ten je dobrý na spalování sacharidů /všechny druhy cukrů /.Inzulín snižuje hladinu cukru v krvi tím, že nacpe cukr do buněk. Tam se z něho vytváří zásoby energie ve formě glykogenu. Avšak inzulín dělá i jiné věci. Spouští převod glukózy na tuk! Cukr, který se již do buněk nevejde, by zůstal v krvi dál. Inzulín proto iniciuje jeho přeměnu na tuk, tím zvyšuje tvorbu tuků v tukové tkáni. Dále také zabraňuje rozpadu tuků, tedy udržuje vytvořený tuk, aby neubýval.
Slinivka ale i vyrábí druhý hormon - glukagon. Ten má dvě funkce. Zvyšuje hladinu cukru v krvi, když je v ní cukru málo. Ale pro nás to důležitější, je to hormon pro spalování tuků! Je to tedy hormon, který dělá opak toho, co inzulín.
A teď to zajímavé:
Co spouští produkci inzulínu? Cukry. A cukry také potlačují produkci glukagonu !!!
A co spouští produkci glukagonu? Ne, není to tuk, ale proteiny /bílkoviny /.
V čem tedy spočívá ta past?
To je tak. Jsou jídla, jejichž cukr se uvolňuje do krve pomalu. Říkáme, že mají nízký glykemický index – hladina cukru v krvi stoupá pomalu. A existují také jídla, jejichž cukr se do krve vstřebává velmi rychle. Říkáme, že mají vysoký glykemický index – hladina cukru stoupá prudce nahoru. To je nebezpečné – ohrožuje to mozek, a proto tělo reaguje poplachem. Mozek dá příkaz: Vypustit inzulín !!! Čím rychlejší vzestup cukru, tím více inzulínu. Ten nasměruje cukr do svalů, jater a tukových tkání, aby byl okamžitě zpracován nebo přeměněn a uložen jako tuk. Hladina cukru začne klesat téměř tak rychle, jak stoupala. Proto dojde k poklesu hladiny cukru až pod minimální nutnou hladinu a nastane hypoglykemie A zde je problém. Palivem mozku je glukóza, jakmile se dostane do hypoglykemie, mozek je ohrožený, protože dochází palivo. A tak vás mozek donutí něco sníst. Jak? Dostane nekontrolovatelný hlad. Mozek vás donutí udělat přesný opak toho, co chcete. A pokud je to opět jídlo s vysokým glykemickým indexem, tak se situace opakuje.A tento stav nekontrolovatelného hladu trvá celý den. To je důvod, proč pokus s chlapci dopadl, tak jak dopadl.
My totiž netloustneme z tuků, který konzumujeme, ale z tuku, který si naše tělo vytvoří přeměnou cukrů na tuk ! Tedy cukrů s vysokým GI. Nízkotučné diety nefungují!
Nízkotučná dieta je inzulínová past, protože v nízkotučných potravinách je zvýšený obsah sacharidů – tedy cukrů. Tuk vytváří chuť potravin. Netučné potraviny by nám nechutnaly. A tak výrobci potravin tento deficit řeší zvýšeným obsahem sacharidů. A opět se jedná o cukry s vysokým GI. Nejenom tedy, že toho sníte mnohem víc, než byste měli, ale také většina cukrů se vám uloží jako nový tuk. Ve skutečnosti jste předurčeni k neúspěchu přirozenou reakcí vašeho těla na stravu s vysokým GI.
Ještě jeden pokus:
Jedna skupina dětí dostala nizkotučnou dietu s vysokým obsahem sacharidů /pečivo, těstoviny, rýže, brambory apod./A to v omezeném množství a byla přidána fyzická aktivita.
Druhá skupina dětí jedla jídlo tvořené z proteinů, tuků a sacharidů s nízkým GI.Děti v této skupině měly dovoleno sníst tolik jídla, kolik budou chtít.
Výsledek?? Po čtyřech měsících děti první skupiny přibraly a děti z druhé skupiny se zhubly!!!
Z toho, co jsme si dosud řekli, jasně vyplývá, že není potřeba držet žádnou dietu, aby člověk zhubl. Stačí změnit typ jídla, které jíme !! Přestaňte držet diety, hladovět, odvažovat porce jídla, počítat kalorie.
Zde nabízím přehled GI potravin
Glykemický index (GI) potravin
Referenční hodnotou je glukóza, její GI = 100
GI | Potravina | GI | Potravina |
27 | Boby sušené | 50 | Mango |
70 | Bramborová kaše | 30 | Marmeláda ovocná bez cukru |
85 | Bramborová kaše instantní | 85 | Med |
52 | Bramborové knedlíky | 71 | Meloun červený |
90 | Brambory pečené v troubě | 65 | Meloun žlutý |
70 | Brambory šťouchané | 55 | Meruňka |
76 | Brambory v mikrovlnce | 30 | Meruňky sušené |
87 | Brambory vař.bez slupky | 60 | Mléko kondenzované slazené |
65 | Brambory vařené v páře | 30 | Mléko odtučněné |
50 | Brambory vařené ve slupce | 25 | Mléko plnotučné |
10 | Brokolice | 29 | Mléko polotučné |
40 | Broskev | 29 | Mléko sojové |
90 | Burizony | 70 | Mouka amarantová |
30 | Cizrna vařená | 70 | Mouka bílá |
70 | Cocacola | 50 | Mouka z pohanky |
72 | Cornflakes | 61 | Mouka žitná |
75 | Croissant | 35 | Mrkev syrová |
70 | Cukr sacharóza | 61 | Muffin |
10 | Česnek | 61 | Musli tyčinka |
27 | Čočka červená | 70 | Nudle |
30 | Čočka hnědá | 30 | Nutella |
22 | Čočka zelená | 15 | Ořechy vlašské |
22 | Čokoláda hořká 70% kakaa | 20 | Oříšky burské |
22 | Čokoláda nápoj s uměl.sladidlem | 22 | Oříšky Kešu |
48 | Čokoládový nápoj slazený | 10 | Paprika |
75 | Donut | 27 | Párky |
25 | Droždí | 58 | Pizza sýrová |
73 | Dýně | 42 | Polévka čočková |
87 | Džem jahodový | 38 | Polévka rajčatová |
50 | Džem průměr | 35 | Pomeranč |
47 | Džus grapefruitový | 74 | Pomfrity |
44 | Džus mrkvový | 76 | Popcorn bez cukru |
50 | Džus pomerančový | 51 | Pšenice rychle vařená |
40 | Džus rajčatový | 40 | Pudink instantní |
65 | Fanta | 10 | Rajče |
30 | Fazole bílé | 70 | Ravioli |
40 | Fazole červené | 39 | Ravioli plněné masem |
30 | Fazole zelené | 36 | Rybí prsty |
35 | Fíky | 50 | Rýže basmati |
50 | Fíky sušené | 56 | Rýže bílá |
20 | Fruktoza | 58 | Rýže bílá dlouhá |
100 | Glukoza | 54 | Rýže hnědá |
22 | Grapefruit | 44 | Rýže instantní vařená minutu |
10 | Houby | 47 | Rýže parboiled |
60 | Houska hamburgerová | 85 | Rýže předvařená |
22 | Hrách loupaný | 50 | Rýže tmavá natural |
90 | Hranolky smažené | 10 | Saláty hlávkové |
48 | Hrášek zelený | 20 | Soja vařená |
65 | Hrozinky | 14 | Sojové boby v konzervě |
40 | Hroznové víno | 50 | Sorbet |
35 | Hruška | 57 | Sušenky bohaté na vlákninu |
75 | Chipsy | 55 | Sušenky máslové |
56 | Chléb bílý Pita | 55 | Sušenky slané |
64 | Chléb celozrnný | 60 | Špageti vaařené 20 minut |
39 | Chléb černý německý | 41 | Špageti vařené 10-15 minut |
47 | Chléb ovesný otruby | 35 | Špageti vařené 5 minut |
70 | Chléb pšeničný bílý | 44 | Špagety vařené al dente |
44 | Chléb žitný | 40 | Šťáva z čerst.pomer. |
40 | Jablečná šťáva přírodní | 22 | Švestka |
50 | Jahody | 40 | Těstoviny celozrnné |
32 | Jogurt nízkotučný s fruktozou | 55 | Těstoviny vařené bílé |
35 | Jogurt slazený | 49 | Tortelini sýrové |
48 | Jogurt sojový | 20 | Třešně |
70 | Kaše kukuřičná | 64 | Tyčinka Mars karamelová |
48 | Kaše ovesná | 47 | Tyčinka Mars ořechová |
70 | Kaše ovesná+E80 Kaše ovesná | 55 | Tyčinka Snickers |
70 | Kavli křehký chléb | 43 | Tyčinka Twix |
50 | Kiwi | 49 | Vařená mrkev |
54 | Koktejl ovocný | 51 | Vločky Kellogs |
48 | Koláče | 52 | Vločky Kellogs s medem |
46 | Kompot broskev | 39 | Vločky Kelloogs |
42 | Kompot hruška | 55 | Vločky musli |
56 | Kompot meruňky | 65 | Zavařenina |
70 | Kukuřice | 10 | Zelenina kořenová |
34 | Kukuřice indická | 10 | Zelí |
53 | Kukuřice sladká | 60 | Zmrzlina |
45 | Kuřecí nugety | 50 | Zmrzlina nízkotučná |
64 | Kuskus | 32 | Žito – zrno |
45 | Laktóza |
Čerpáno z knihy Krutá hra o tvé zdraví od Tomáše Kašpara