GLYKEMICKÝ INDEX

Tloustnu si, ani nevím jak.....

Provedený pokus

Skupina mladých chlapců se rozdělila na dvě skupiny. Všichni dostali ke snídani a obědu stejné množství kalorií, avšak v jiné skladbě jídla. Po obědě měli povoleno jíst cokoli, co budou chtít. Bylo překvapením, že první skupina snědla do večera o 80% kalorií více než druhá ! Čím je to způsobené?? První skupina dostala ke snídani a obědu jídlo s vysokým glykemickým indexem /GI/, druhá dostala stejný počet kalorií v jídle s nízkým GI. Kluci z první skupiny měli do večera neskonalý hlad. Tento pokus se opakoval několikrát,také skupinám chlapců prohodili výživový program. Závěr?? O tom, kolik kalorií nakonec sníme, rozhoduje druh jídla, ne to, jak je kalorické!!!

A teď malá exkurze do našeho těla. Potřebujeme něco pochopit.

Slinivka produkuje hormon inzulín. Ten je dobrý na spalování sacharidů /všechny druhy cukrů /.Inzulín snižuje hladinu cukru v krvi tím, že nacpe cukr do buněk. Tam se z něho vytváří zásoby energie ve formě glykogenu. Avšak inzulín dělá i jiné věci. Spouští převod glukózy na tuk! Cukr, který se již do buněk nevejde, by zůstal v krvi dál. Inzulín proto iniciuje jeho přeměnu na tuk, tím zvyšuje tvorbu tuků v tukové tkáni. Dále také zabraňuje rozpadu tuků, tedy udržuje vytvořený tuk, aby neubýval.

Slinivka ale i vyrábí druhý hormon - glukagon. Ten má dvě funkce. Zvyšuje hladinu cukru v krvi, když je v ní cukru málo. Ale pro nás to důležitější, je to hormon pro spalování tuků! Je to tedy hormon, který dělá opak toho, co inzulín.

A teď to zajímavé:
Co spouští produkci inzulínu? Cukry. A cukry také potlačují produkci glukagonu !!!
A co spouští produkci glukagonu? Ne, není to tuk, ale proteiny /bílkoviny /.

V čem tedy spočívá ta past?
To je tak. Jsou jídla, jejichž cukr se uvolňuje do krve pomalu. Říkáme, že mají nízký glykemický index – hladina cukru v krvi stoupá pomalu. A existují také jídla, jejichž cukr se do krve vstřebává velmi rychle. Říkáme, že mají vysoký glykemický index – hladina cukru stoupá prudce nahoru. To je nebezpečné – ohrožuje to mozek, a proto tělo reaguje poplachem. Mozek dá příkaz: Vypustit inzulín !!! Čím rychlejší vzestup cukru, tím více inzulínu. Ten nasměruje cukr do svalů, jater a tukových tkání, aby byl okamžitě zpracován nebo přeměněn a uložen jako tuk. Hladina cukru začne klesat téměř tak rychle, jak stoupala. Proto dojde k poklesu hladiny cukru až pod minimální nutnou hladinu a nastane hypoglykemie A zde je problém. Palivem mozku je glukóza, jakmile se dostane do hypoglykemie, mozek je ohrožený, protože dochází palivo. A tak vás mozek donutí něco sníst. Jak? Dostane nekontrolovatelný hlad. Mozek vás donutí udělat přesný opak toho, co chcete. A pokud je to opět jídlo s vysokým glykemickým indexem, tak se situace opakuje.A tento stav nekontrolovatelného hladu trvá celý den. To je důvod, proč pokus s chlapci dopadl, tak jak dopadl.

My totiž netloustneme z tuků, který konzumujeme, ale z tuku, který si naše tělo vytvoří přeměnou cukrů na tuk ! Tedy cukrů s vysokým GI. Nízkotučné diety nefungují!
Nízkotučná dieta je inzulínová past, protože v nízkotučných potravinách je zvýšený obsah sacharidů – tedy cukrů. Tuk vytváří chuť potravin. Netučné potraviny by nám nechutnaly. A tak výrobci potravin tento deficit řeší zvýšeným obsahem sacharidů. A opět se jedná o cukry s vysokým GI. Nejenom tedy, že toho sníte mnohem víc, než byste měli, ale také většina cukrů se vám uloží jako nový tuk. Ve skutečnosti jste předurčeni k neúspěchu přirozenou reakcí vašeho těla na stravu s vysokým GI.

Ještě jeden pokus:
Jedna skupina dětí dostala nizkotučnou dietu s vysokým obsahem sacharidů /pečivo, těstoviny, rýže, brambory apod./A to v omezeném množství a byla přidána fyzická aktivita.
Druhá skupina dětí jedla jídlo tvořené z proteinů, tuků a sacharidů s nízkým GI.Děti v této skupině měly dovoleno sníst tolik jídla, kolik budou chtít.
Výsledek?? Po čtyřech měsících děti první skupiny přibraly a děti z druhé skupiny se zhubly!!!

Z toho, co jsme si dosud řekli, jasně vyplývá, že není potřeba držet žádnou dietu, aby člověk zhubl. Stačí změnit typ jídla, které jíme !! Přestaňte držet diety, hladovět, odvažovat porce jídla, počítat kalorie.

Zde nabízím přehled GI potravin

Glykemický index (GI) potravin
Referenční hodnotou je glukóza, její GI = 100

GI Potravina GI Potravina
27 Boby sušené 50 Mango
70 Bramborová kaše 30 Marmeláda ovocná bez cukru
85 Bramborová kaše instantní 85 Med
52 Bramborové knedlíky 71 Meloun červený
90 Brambory pečené v troubě 65 Meloun žlutý
70 Brambory šťouchané 55 Meruňka
76 Brambory v mikrovlnce 30 Meruňky sušené
87 Brambory vař.bez slupky 60 Mléko kondenzované slazené
65 Brambory vařené v páře 30 Mléko odtučněné
50 Brambory vařené ve slupce 25 Mléko plnotučné
10 Brokolice 29 Mléko polotučné
40 Broskev 29 Mléko sojové
90 Burizony 70 Mouka amarantová
30 Cizrna vařená 70 Mouka bílá
70 Cocacola 50 Mouka z pohanky
72 Cornflakes 61 Mouka žitná
75 Croissant 35 Mrkev syrová
70 Cukr sacharóza 61 Muffin
10 Česnek 61 Musli tyčinka
27 Čočka červená 70 Nudle
30 Čočka hnědá 30 Nutella
22 Čočka zelená 15 Ořechy vlašské
22 Čokoláda hořká 70% kakaa 20 Oříšky burské
22 Čokoláda nápoj s uměl.sladidlem 22 Oříšky Kešu
48 Čokoládový nápoj slazený 10 Paprika
75 Donut 27 Párky
25 Droždí 58 Pizza sýrová
73 Dýně 42 Polévka čočková
87 Džem jahodový 38 Polévka rajčatová
50 Džem průměr 35 Pomeranč
47 Džus grapefruitový 74 Pomfrity
44 Džus mrkvový 76 Popcorn bez cukru
50 Džus pomerančový 51 Pšenice rychle vařená
40 Džus rajčatový 40 Pudink instantní
65 Fanta 10 Rajče
30 Fazole bílé 70 Ravioli
40 Fazole červené 39 Ravioli plněné masem
30 Fazole zelené 36 Rybí prsty
35 Fíky 50 Rýže basmati
50 Fíky sušené 56 Rýže bílá
20 Fruktoza 58 Rýže bílá dlouhá
100 Glukoza 54 Rýže hnědá
22 Grapefruit 44 Rýže instantní vařená minutu
10 Houby 47 Rýže parboiled
60 Houska hamburgerová 85 Rýže předvařená
22 Hrách loupaný 50 Rýže tmavá natural
90 Hranolky smažené 10 Saláty hlávkové
48 Hrášek zelený 20 Soja vařená
65 Hrozinky 14 Sojové boby v konzervě
40 Hroznové víno 50 Sorbet
35 Hruška 57 Sušenky bohaté na vlákninu
75 Chipsy 55 Sušenky máslové
56 Chléb bílý Pita 55 Sušenky slané
64 Chléb celozrnný 60 Špageti vaařené 20 minut
39 Chléb černý německý 41 Špageti vařené 10-15 minut
47 Chléb ovesný otruby 35 Špageti vařené 5 minut
70 Chléb pšeničný bílý 44 Špagety vařené al dente
44 Chléb žitný 40 Šťáva z čerst.pomer.
40 Jablečná šťáva přírodní 22 Švestka
50 Jahody 40 Těstoviny celozrnné
32 Jogurt nízkotučný s fruktozou 55 Těstoviny vařené bílé
35 Jogurt slazený 49 Tortelini sýrové
48 Jogurt sojový 20 Třešně
70 Kaše kukuřičná 64 Tyčinka Mars karamelová
48 Kaše ovesná 47 Tyčinka Mars ořechová
70 Kaše ovesná+E80 Kaše ovesná 55 Tyčinka Snickers
70 Kavli křehký chléb 43 Tyčinka Twix
50 Kiwi 49 Vařená mrkev
54 Koktejl ovocný 51 Vločky Kellogs
48 Koláče 52 Vločky Kellogs s medem
46 Kompot broskev 39 Vločky Kelloogs
42 Kompot hruška 55 Vločky musli
56 Kompot meruňky 65 Zavařenina
70 Kukuřice 10 Zelenina kořenová
34 Kukuřice indická 10 Zelí
53 Kukuřice sladká 60 Zmrzlina
45 Kuřecí nugety 50 Zmrzlina nízkotučná
64 Kuskus 32 Žito – zrno
45 Laktóza    

Čerpáno z knihy Krutá hra o tvé zdraví od Tomáše Kašpara