OŘECHY
Ořechy a naše zdraví
Vědci zjistili, že lidé, kteří jedli ořechy 5-7 krát týdně, měli o 50% menší riziko infarktu. Výzkum se prováděl na mužích, ženách, vegetariánech i na nevegetariánech, mladých i starých. Po analýze všech výsledků zjistili, že konzumace ořechů podporuje dlouhověkost.
Porovnávali klasickou nizkotučnou dietu na snížení cholesterolu se stravou bohatou na ořechy – tedy tučnou stravou. Pokusu se zůčasnily dvě skupiny lidí a pokus trval 6 týdnů. Oběma skupinám klesl cholesterol, ale skupině co jedla ořechy mnohem více. A když skupinám prohodili stravu, klasická nizkotučná dieta vedla ke zvýšení cholesterolu. A pozor, nízkotučná dieta snížila jak LDL tak HDL cholesterol. Naproti tomu konzumace ořechů snížila jen LDL cholesterol !!! Lék který by dokázal snížit LDL a zachovat HDL cholesterol se farmaceutickým firmám ještě vyrobit nepodařilo. Ořechy pro vás mohou udělat nesrovnatelně více než jakékoli léky.
Jezte ořechy – zhubnete
Častý argument proti konzumaci ořechů je, že jsou moc kalorické. Ale je to jinak.
- ořechy mají díky tuku vysokou sytivost = sníte méně jídla
- mají nízký glykemický index = vydržíte delší dobu bez jídla
- obsahují vysoký poměr bílkovin = ty spouštějí produkci glukagonu, spalovače tuků
Zdravé žíly díky tučným ořechům
Usazování tuku v tepnách se děje díky zánětu endotelu /vnitřní stěna cév/. Mít zdravý endotel znamená být zdravý. Bylo provedeno mnoho pokusů. Jak to dopadlo?
- vlašské ořechy napravují poškozené funkce endotelu související s konzumací tučných jídel
- vlašské ořechy nepodporují peroxidaci tuků
- vlašské ořechy obnovily pružnost cévy
- konzumace para ořechů 4-6 ks týdně vám postupně vyčistí cévy
Ořechy mají vitamíny, minerály a spoustu dalších prospěšných látek. Ale jen ořechy v přirozeném stavu. Pokud jsou pražené, solené či obalené v cukru, zapomeňte na jejich přínos pro naše zdraví. Buráky naopak musí být pražené, avšak již né solené.
Čerpáno z knihy Krutá hra o tvé zdraví od Tomáše Kašpara