VHODNÁ STRAVA

Detoxikační strava

Už tím, že ze stravy vypustíme například maso necháme svému organismu si odlehčit a postupně se čistíme. Další zatěžující složky pro náš trávicí systém je bílá mouka, bílý cukr a kravské mléko a výrobky z něj. Prostě si zkuste udělat dny bez pšenice, bez cukru či mléka. Sami uvidíte, jak se budete cítit.

Dále si můžeme dělat :

1) Čistě ovocný den – nejlépe zařazujte jen jeden druh ovoce, můžete mixovat do lahodných pyré nebo koktejlů, není vhodné pro diabetiky nebo osoby se zvýšenou hladinou glukózy!
2) Čistě zeleninový den – i více druhů zeleniny,pomazánky, polévky
3) Rýžový den – 200 g celozrnné rýže zvážíme před vařením,rozdělíme na několik jídel,můžeme přidat pyré z jablek bez cukru
4) Bramborový den – 1.5 kg brambor uvařit,trochu soli a čerstvých bylin
5) Ovesný den – pojídáme ovesný vývar/ 50g jemných ovesných vloček vaříme 3-5 min v 700 ml vody, přecedíme přes hrubší cedník a mírně přisolíme/ nebo suché ovesné vločky

Ve dnech, kdy si děláme odlehčovací dny vždy dostatečně pijeme 2-4l tekutin !Nepoužíváme tuky, oleje, dochucovadla a cukry. Pokrmy si maximálně dochutíme čerstvými bylinkami, troškou mořské či himalájské soli, citronovou šťávou a bio jablečným octem.

Detoxikační potraviny

Je třeba si uvědomit, že musíme pomoct svému tělu, aby se zbavilo toxínů, volných radikálů a jiných nepříjemných věcí, které se mohou dostat do vnitřku našeho těla. Konzumace správných potravin je klíčová na udržení nebo znovuobnovení našeho zdraví. Potraviny, které by jsme měli konzumovat během detoxikace, mají za cíl nastartovat správné fungování našeho mozku, těla, jater a ledvin.Tady je několik detoxikačních surovin, které jsou u nás lehce dostupné a výrazným způsobem pomáhají při očistě těla.

Artyčoky

Ty pomáhají především játrům, aby dobře fungovala. Fungující játra pomáhají tělu očistit se od toxínů. Dále artyčoky ochraňují játra proti toxicitě, například při nadměrném užívání alkoholu, konzumaci polotovarů a jiných škodlivých látek. Obsahují vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, vit.B, vit.C a vit.K. Výzkum odhalil, že látky v artyčokách mají silné antikarcinogenní účinky.

Brokolice

Ta výborně spolupracuje s enzymy jater a pomáhá měnit toxíny do takové formy, aby se jich tělo mohlo lehce zbavit. Je velmi bohatá na antioxidanty. Studie naznačuje, že pomáhá při prevenci rakoviny. Brokolice je schopná očistit tělo od chemikálií způsobujících rakovinu ještě před tím, než májí šanci způsobit problémy. Dlouhým vařením ztrácí chuť a obsahující účinné látky.

Česnek

Ten posiluje imunitní systém a játra. Dokáže perfektně ochutit jídlo. Má silné antivirové, antiseptické a antibiotické vlastnosti. Česnek pomáhá očistit krev a střeva od škodlivých bakterií, střevních parazitů a virů. Také snižuje krevní tlak a čistí dýchací ústrojí vyplavením škodlivých látek z plic a dutin. Možno přijímat i v tabletách.

Červená řepa

Můžeme jí nazývat zázračnou potravinou. Při detoxikaci pomáhá zabezpečit, aby se toxíny skutečně dostaly z těla ven. Obsahuje velké množství živin, vitamíny B, B6 a C, betakaroten, hořčík, vápník, zinek a železo. Pro maximální účinek se doporučuje syrová, nejlépe ve formě čerstvě odšťavněné šťávy, nebo vařená spolu se zeleninou a citronovou šťávou.

Fenykl

Fenykl je aromatický a svěží. Pomáhá zmírnit nadýmání, působí proti krečím, má protizánětlivé, antimikrobiální a antioxidační účinky. Obsahuje vit.C, draslík, mangan, železo, kyselinu listovou a vlákninu. Podporuje čištění a činnost střev.

Hrášek

Obsahuje bílkoviny, vlákniny a mikroživiny, napomáhá při regulaci hmotnosti. Hrášek obsahuje velké množství polyfenolu, látky která zabrání rakovině žaludku. Stačí 2 mg denně. Je účinný proti stárnutí, posiluje imunitní systém a zvyšuje energii. Nejlepší je čerstvý.

Zelí

To pomáhá játrům tím, že snižuje cholesterol a čistí je. Napomáhá lepšímu vyprazdňování a vyplavování toxínů z těla. Obsahuje velké množství antikarcinogenních a antioxidačních látek, čistí celý zažívací trakt a zklidňuje žaludek.

Mladý špenát

Je velkým zdrojem vit.A, C, K, B1, B2, B3, B6, E a kyseliny listové. Obsahuje také vlákninu, vápník, železo, selén, zinek, fosfor, draslík, měď a omega 3 mastné kyseliny. Špenát má vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají zabraňovat určitému druhu rakoviny, jako je například rakovina žaludku, kůže, prsu, prostaty, vaječníků a tlustého střeva. Chrání nás před infarktem a mrtvicí. Obsahuje lutein, který pomáhá chránit oči. Používáme ho čerstvý, zelený a organický z důvodů, že často obsahuje vysokou hladinu pesticidů.

Mořské řasy

Ty se dokáží navázat na radioaktivní odpad v lidském těle a ten pak může být poměrně lehce odstraněný z organismu. Radioaktivní odpad se do těla může dostat přes jídlo, které bylo pěstované tam, kde byla kontaminovaná voda nebo půda. Mořské řasy se také váží na těžké kovy a jsou zdrojem stopových minerálů, jodu, hořčíku a draslíku. Pomáhá játrům při detoxikaci organismu. Můžou se konzumovat čerstvé nebo sušené.

Mrkev

Zuby si čistíme každý den. Mrkev funguje jako naš vnitřní zubní kartáček, který pomáhá odstranit všechny škodlivé látky z našich střev. Mrkev můžeme konzumovat bez problémů každý den. Má antibakteriální účinky, které uplatní když jí kombinujeme spolu se zeleninou na způsob salátu zalitého dresingem z kokosového nebo olivového oleje.

Mungo fazole

Obsahují bílkoviny, vlákniny, antioxidanty a fytoživiny. Jsou velkým zdrojem manganu, draslíku, hořčíku, kyseliny listové, mědi, zinku a různých vit.B. V oblibě máme jejich klíčení. Díky velkému obsahu živin jsou užitečné při obraně proti různým chronickým chorobám. Choroby srdce, rakovina, cukrovka, obezita a stárnutí.

Okurka

Ta poskytuje unikátní kombinaci živin. Tři typy fytoživin / kukurbitacíny, lignany, flavonoidy / nám poskytnou vzácné zdroje antioxidantů a protizánětlivé účinky. Obsahuje vit.C, betakaroten a mangan. Jsou osvěžující a bývají součástí salátů a nápojů.

Avokádo

To snižuje cholesterol a očišťuje cévy. Obsahuje glutation, který blokuje více než 30 různých karcinomů. Avokádo je zdrojem spoustu vitamínů a minerálů. Také obsahuje mononenasycené mastné kyseliny.

Citron

Citron a citronová šťáva bývají součástí mnohých detoxikačních kůr. Vhodné je například hned po ránu vypít na lačno vlažnou vodu se šťávou z citronu, tím se z těla odplavují toxíny a nastartuje se trávicí systém. Citron stimuluje játra a očišťuje krev.

Borůvky

Ty působí jako přírodní aspirin a antibiotikum, zmírňují bolest, blokuji bakterie v močovém ústrojí a mají antivirové a antioxidační účinky. Obsahují vysoký obsah vlákniny a vit.C. Chrání proti srdečním chorobám, šedému zákalu, glaukomu, žaludečním vředům, alergii, cukrovce a některým druhům rakoviny. Spomalují stárnutí a posilují cévy a vlásečnice.

Grep

Pomáhá zaplavit lidské tělo prospěšnými látkami a zároveň pomáhá vyplavit látky škodlivé. Spaluje tuk, podporuje správné fungování jater, je velkým zdrojem vit.C a tím posiluje náš imunitní systém.

Jablko

Ty nám dodávají velké množství vlákniny a živin. Nejlepší je si utrhnout jablíčko na vlastní zahradě, protože jablka kupovaná v supermarketech jsou plná pesticidů. Jinak obsahují vápník, železo, fosfor a draslík, vitamíny A, C, B

Bazalka

Je skvělou bylinkou, přidávanou do mnoha jídel a nápojů. Má v sobě obrovské množství antioxidantů. Je antibakteriální a působí také proti kvasinkám a plísním. Chrání proti stresu, zvyšuje výdrž a odolnost, posiluje imunitní systém, zmírňuje zánět, podporuje srdce, plíce a játra aj.

Koriandr

Dokáže tělo zbavit těžkých kovů, například olova a mědi. Také zlepšuje paměť,snižuje úzkost, záchvaty paniky a deprese.Má výborné antibakteriální a antidiabetické účinky.

Mandle

Konzumace 3-4 mandlí poskytne tělu základní živiny. Obsahují vlákninu, vápník, hořčík, železo, kyselinu listovou, mononenasycené tuky a bílkoviny, které pomáhají stabilizovat cukr v krvi a odstraňovat nečistoty ze střev. Jelikož při detoxikaci není doporučeno mléko a výrobky z něj, z mandlí si lehce vyrobíte lahodné mléko.

Chia semínka

Pohlcují toxíny v těle a čistí trávicí trakt. Při jejich konzumaci máme lesklou pokožku, vlasy i nehty. Mají velké množství bílkovin. Když se tyto semínka přidají do vody či jiné tekutiny, absorbují ji a zvětší svůj objem až 10 násobně. Pomohou zahnat hlad na delší dobu. Výhod chia semínek je mnoho, například snižují krevní tlak a zánět v těle, posilují metabolismus, stabilizují hladinu cukru v krvi, mají velké množství živin, bílkovin, omega -3 kyselin a vlákniny......

Kurkuma

Má pozitivní medicínské vlastnosti. Pomáhá zbavit játra škodlivin. Jedna lžíce kurkumy denně pomáhá našemu tělu. Má protizánětlivý účinek, mírní bolest, předchází artritidě, posiluje imunitu, podporuje vylučování žluče.....

Zázvor

Je to kořenová zelenina, kde její medicínskou hodnotu objevili již ve starověké Číně.Přidává se do nápojů i mnoha jídel a vaří se z něj čaj. Podporuje lepší vyprazdňování, zlepšuje fungování jater, osvěžuje mysl, léčí horečku, zvyšuje imunitu, bojuje proti chřipce, kašli a rakovině, uvolňuje stres, detoxikuje tělo.....

Skořice

Je to koření, které pochází z Indie a Číny. Obsahuje mangan, vápník, železo, vit.K a vlákninu. Skořice pomáhá mírnému zředění krve, zlepšuje metabolismus, proto je velmi nápomocná při hubnutí.

Olivový olej

Používá se na dresing do salátů a tím dochází k lepšímu trávení listové zeleniny. Strava která obsahuje olivový olej nebo jiné kvalitní mononasycené tuky, zlepšuje fungování arterií u starších lidí. Nejlepším typem olivového oleje je extra panenský olej v bio kvalitě.

Zelený čaj

Má velké antioxidační účinky.Jeho pravidelné pití spouští v těle detoxikační proces, kde vedlejší účinky budou spalování tuků. Metabolická jednotka se bude zvyšovat, což povede k ještě většímu spalování tuků než jindy.

Jinak bych ještě v rychlosti chtěla připomenout řapíkatý celer, růžičkovou kapustu, brusinky, goju, lněné semínko a chili. Informace jsem čerpala z knihy Čas na detox od Daniely Kmeťové.

Detoxikační recepty

Luhované vody

Používejte velké skleněné nádoby s víčkem. Ovoce, zeleninu, bylinky nebo koření nechte luhovat až 12 hodin v dobré kvalitní vodě. Buďte trpělivý, pak teprve dojde k uvolnění chutí z ingrediencí do vody. Suroviny krájejte na malé kousky či plátky, musí být čerstvé a nejlépe bio. Tady uvádím pár receptů, množství surovin odpovídá pro nádobu o objemu 1.5 l.

 

Citronka – umyjte 2 citrony a 1 limetku, nakrájejte je na měsíčky, půlku salátové okurky nakrájejte na tenké plátky i se šlupkou a dejte do džbánu se špetkou čerstvé máty a zalijte vodou. Můžete přidat šťávu z půlky citronu a led. Tady stačí luhovat 5-30 min.

Zázvorka – 2 cm zázvoru a jeden citron omyjeme a nakrájíme na plátky, přidáme do vody do které ještě vymačkáme šťávu z jednoho citronu a přidáme lístky máty,nechat odstát min. 1 h 

Melounka – do žbánu nakrájíme 200g melounu na drobné kostky, přidáme plátky limetky a smítku rozmarýnu, meloun můžeme roztlačit vidličkou, aby se lépe uvolnily chutě. Stačí luhovat 30 min

Ananaska – 150g ananasu, ½ jablka, 5 jahod přidáme do vody s 1 čajovou lžičkou jablečného octa. Přidáme pár lístků čerstvé bazalky. Necháme luhovat aspoň 30 min. 

Zelenačka – připravíme 200 ml zeleného čaje,necháme ho vychladnout a přidáme plátky 1 limetky čerstvou mátu, pár kostek ledu a dolijeme vodou. Necháme odstát minimálně 30 min.

 

Luhované vody můžeme různě kombinovat a obměňovat dle nálady a svých chutí !!!

Detoxikační smoothies

Smoothie je lehce stravitelné, je jedním z nejlepších detoxikačních nápojů, jeho příprava zabere maximálně 10 minut. Množství ingrediencí je takové, aby se vešlo do 0,5 l poháru. Používejte raději bio produkty.

Bobulový čistič

100g borůvek, malin nebo rybízu, 50 ml kokosového mléka, 100 ml čisté vody, 1 PL lněných semínek, 50g ovesných vloček /přes noc namočit/ dáme do mixeru a umixujeme v jemnou konzistenci.

Ostrý spalovač

Do mixeru nakrájíme na plátky 2 cm zázvoru, přidáme 50g mladého špenátu, ½ ČL skořice a 1 PL lněných semínek. Zalijeme 200 ml čisté vody. Umixujeme.

Hustý zelenáč

¼ salátové okurky, 50g mladého špenátu nebo polníčku, ½ avokáda, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 kiwi, ½ jablka, lístky čerstvé máty, 1 ČL citronové šťávy umixujeme spolu s 200 ml vody.

Tuhý kořínek

2 mrkve /nakrájet/, 1 velké rajče, ½ červené papriky, 1 stroužek česneku, 2 stonky řapíkatého celeru, 50g mladého špenátu, 1 ČL olivového oleje rozmixujeme spolu s 200 ml vody.

Exotický bojovník

1 středně zralý banán, 1 ČL chia semínek, prášku maca, kakaa, lucumy a kokosového oleje rozmixujeme spolu se 3 lístky máty a 200 ml mandlového mléka.

Zase se zde fantazii meze nekladou. Ingredience můžete měnit dle svých chutí.

Detoxikační saláty

Většinou když hubneme nebo se detoxikujeme, konzumujeme saláty o kterých si myslíme, že jsou bez chuti a vůbec nezasytí. Tyto saláty jsou velice chutné a budete se po nich cítit výborně.Množství ingrediencí jsou 2 porce.

Duhový salát

Před přípravou namočíme asi 10 ks mandlí na 30 minut. Do misky dáme 1 menší hlávku brokolice bez košťálů, ¼ hlávky na jemno nakrájeného červeného zelí a 1 malé červené cibule. Přidáme na kostky nakrájené 1 avokádo, 1 PL chia semínek a nasekané mandle. Zajime a dobře promícháme s dresingem: 1 ČL olivového oleje, šťáva s půl citronu, ¼ ČL mořské soli

Salát 100 chutí

Nejdříve vytvoříme dresing: 1 PL citronové šťávy, olivového oleje, 1cm nastrouhaného zázvoru, 1 ČL medu, ½ ČL mořské soli. Mícháme aby se všechny ingredience spojily. Do velké mísy dáme tyto druhy zeleniny: 1 šálek červeného zelí, předvařené růžičkové kapusty a brokolice, ½ šálku petržele, červené papriky, ředviček, mrkve, mandlí nebo vlaškých ořechů, 1 avokádo nakrájené na malé kostky, 1 lžička sezamových semínek. Všechny suroviny dobře promícháme společně s dresingem.

Celerový salát

Dresing: 1 PL olivového oleje, šťáva z půl citronu, 1 nastrouhaný česnek, 1 cm nastrouhaného zázvoru, ½ ČL mořské soli. Promícháme či promixujeme. Předehřejeme troubu na 220 st. 1 šálek nakrájeného celeru na drobno opereme, osušíme, smícháme spolu s 1 PL kokosového oleje, ½ šálku kokosových vloček a ¼ ČL kajenského koření. Necháme v trobě asi 20 min, dokud kokos a celer nebudou zabervený do hněda. Tuto pečenou směs si dáme stranou. Do větší misky přidáme 2 šálky natrhané kapusty, pokapeme jí olivovým olejem a přidámě špetku mořské soli, 2-3 minuty promícháváme. Dále přidáme 1 šálek nakrájené brokolice, ¼ šálku nastrouhaného červeného zelí, ¼ šálku nasekaného čerstvé petrželky a koriandru. Dobře vše promísíme. Nakonec přidáme dresing a na kostky nakrájené 1 avokádo a 1 červený grep. Znovu promícháme. Na vrch salátu dáme 1 PL sezamových semínek a upečený celer s kokosem.

 

Detoxikační polévky

Polévka, která obsahuje ty správné ingredience, je jednou z nejlepších možností, jak začít s očistou organismu. Tady je pár polévek co chutnají, voní a přináší nám zdraví. Z daného množství surovin uvaříme 2 porce.

Očistná polévka z brokolice

V hrnci rozehřejeme 1 ČL kokosového oleje, přidáme nakrájenou 1 cibuli, rozdrcené 2 stroužky česneku, 1 mrkev nakrájenou na kolečka, 20g na jemno nakrájeného fenyklu, 2 stonky řapíkatého celeru a 250g nakrájené brokolice. Asi 5 minut podusíme na mírném ohni, směs mícháme. Potom zalejeme vodou /400 ml / a přivedeme k varu. Vaříme 7-10 minut, tak aby zelenina byla měkká, ale nerozvařená. Před rozmixováním přidáme 50g salátu / špenát, polníček, kapustové listy../ , 1 PL chia semínek, šťávu z půl citronu. Konzistence má být jemně krémová, můžeme ozdobit opečenými vlašskými ořechy nebo mandličkami.

Chutná růžová polévka

3 středně velké červené řepy omyjeme a vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Vaříme přibližně 30 minut, do změknutí. Scedíme vodu a řepy dáme stranou, než vychladnou. Na pánvi rozehřejeme 1 ČL kokosového oleje a přidáme tam 1 najemno nakrájenou cibuli a půl porku, 2 rozdrcené stroužky česneku a 2 mrkve nakrájené na kolečka nebo proužky. 5-7 minut pečeme na mírném ohni. Poté směs přendáme na talíř. Řepy oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se směsí zeleniny a 400 ml vody či zeleninového vývaru rozmixujeme.na krém. Dochutíme solí, posypeme semínky dle vlastní fantazie a ozdobíme kokosovým mlékem.

Polévka ze sladké brambory

Předehřejeme si troubu na 165 st. 1 batát umyjeme a nakrájíme na kostky, 3 mrkve a 1 pastiňák nakrájené nahrubo, 1 cibule rozkrojená na čtvrtiny. Tyto suroviny okořeníme mořskou solí, troškou čili, kurkumou, drceným kmínem a přidáme 1 ČL kokosového oleje, promícháme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme přibližně 20 minut, necháme vychladnout a přendáme do mixéru. Dále tam přidáme 400 ml vlažné vody nebo zeleninového vývaru, 1.5 cm nastrouhaného zázvoru, 50g uvařené červené čočky a 3 stroužky rozdrceného česneku. Směs dostatečně rozmixujeme, můžeme ozdobit čerstvou petržílkou a chia semínky.

Vývar ze zdravé duhy

100g nastrouhaného zelí /jakékoliv/, 2 mrkve nakrájené na kolečka,nadrobno nakrájené 2 stonky řapíkatého celeru, ½ cukety, ½ červené, zelené a žluté papriky, 2 rajčata, najemno nakrájená červená cibule, 2 protlačené stroužky česneku. Tyto suroviny zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Přivedeme do varu a vaříme jen 5-10 min. Ochutíme mořskou solí a kajenským kořením. Ozdobíme lněným semínkem. Jestli chceme aby nás polévka více zasytila přidáme 1 avokádo nadrobno nakrájené a 1 PL kokosového oleje.

Detoxikační občerstvení

I při detoxikaci nás může honit mlsná, prostě mezi jídly dostaneme na něco chuť. Tady máte pár receptů, které nenaruší vaší detoxikaci a přitom výborně chutnají. Prostě sáhneme po něčem zdravém.

Zmrzlina manganás

150g čerstvého manga, 100g ananasu, 50 ml kokosového mléka, 2 ČL šťávy z pomeranče, 1 PL medu. Vše rozmixujeme a nalijeme do formiček na nanuky, dáme do mrazničky alespoň na 24 hodin.

Skořicový kešu krém

Ořechy namočíme na 30 minut do vody. Scedíme je a poté přidáme 100 ml horké vody, 1/2 ČL mleté skořice, 1 ČL medu a trošku mořské soli. Vše rozmixujeme najemno. Dáme do uzavíratelné nádobky a do lednice. Tam vydrží až 1 týden. Do směsi si můžeme namáčet například jablko.

Čipsy z batátu

Troubu rozehřejeme na 20 st. Jeden velký batát nakrájíme na velmi slabé plátky, které rozložíme na pekáč vyložený pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, posypeme solí, kmínem a čili. Snažíme se aby se jednotlivé plátky nepřekrývaly. Během pečení je jednou obrátíme. Pečeme asi 20-25 minut dozlatova. Vydrží 2 dny.

Během detoxikace dostatečně pijte 2-3 litry tekutin, vynechte potravinové doplňky, jestli jste nějaké brali, nezapomeňte pracovat i se svou myslí a dopřejte si dostatek spánku !! Řiďte se mým desaterem :-) Krásné dny na cestě za zdravím ! Informace jsem čerpala z knihy Čas na detox od Daniely Kmeťové.